neo

ΚΚ

Το θεώρημα του παπαγάλου


Το θεώρημα του παπαγάλου

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση;


Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, που ενθουσίασε κριτικούς και χιλιάδες αναγνώστες σε δεκάδες χώρες, είναι μια γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών· ένα ταξίδι μύησης στην σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Όιλερ, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών· μια αναδρομή στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστήμη τους στη διάρκεια των αιώνων.
Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς μαθηματικά είναι να στρωθεί στο διάβασμα. Λάθος! Υπάρχει κι άλλος πολύ πιο εύκολος. Το αποδεικνύουν ένας βιβλιοπώλης και η παρέα του, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου, όταν κληρονομούν μια βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων. Συγχρόνως έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των Μαθηματικών και τη μαγεία της λογικής τους. Το Θεώρημα του παπαγάλου είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα αλλά αποτελεί και μια διασκεδαστική μύηση των νέων στην επιστήμη των αριθμών.




H εξαιρετική εργασία του 3ου Γυμνασίου Θέρμης

Το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης παρουσίασε στο Μαθηματικό Πανηγύρι ένα βίντεο σχετικό με το Θεώρημα του Παπαγάλου του Denis Guedj, ένα βιβλίο που μελέτησαν καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που μόλις πέρασε. Με εξαιρετική μαεστρία και καταπληκτικά εφέ κατάφεραν να παρουσιάσουν τη βασική πλοκή του βιβλίου χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου τους. Δείτε ολόκληρο το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε το υπέροχο τρικ που σκαρφίστηκαν, απογειώνοντας κατά τη γνώμη μου,την καλλιτεχνική αξία της δουλειάς τους.

                              3ο Γυμνάσιο Θέρμης




Πηγή: Μαθηματικές ιστορίες   http://alikos.blogspot.gr/




Δείτε από το 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθήνας 
μια συνοπτική παρουσίαση του 
Βιβλίου-Εισαγωγή.
Πατήστε ΕΔΩ